Hur jag lyckades går ner 25 kg.

"Hej! Blev inspirerad när jag läste att du gått ner 25 kg, så ge gärna tips på bland annat vad du äter för att att lyckas med det" 
 
- Så kul att höra att du blev inspirerad! Tänker att jag börjar berätta ifrån början... För två år sedan fick en okänd allergi och åt massor med olika mediciner samt p-piller och "lyckopiller". Denna cocktail gjorde att jag gick upp 40 kg på väldigt kort tid och det var något som slog mig väldigt hårt. 
 
I augusti 2017 slutade jag med allergimedicinerna och lagom till nyårs skiftet 17/18 slutade jag med mina p-piller och "lyckopiller". Började lite smått att motionera: en timmes promenad om dagen och simning. 
 
Hamnade rätt snabbt i en svacka och motivationen försvann, bokstavligen. Jag som person vill gärna att saker och ting ska ske NU NU NU och sker det inte NU, så tröttnar jag. 
Men så i majmånad när jag vägde som mest, kände jag att nu får det räcka! Jag vill känna mig vacker och stolt i min egen kropp. Jag vill må bra och tycka om mig själv. Det var inte enbart att jag hade gått upp så mycket i vikt som gjorde mig nedstämd, utan det påverkade psyket med. När jag såg mig själv i spegeln blev jag ledsen och jag trivdes inte i mina kläder, det var inte jag som var i spegeln. Så jag tog tag i det! 
 
En timmes promenad, simning och ibland gym. Jag trivdes inte i "gym miljön", men här i Falkenberg har vi ett utomhusgym i anslutning till en slinga på 2km. Jag gick ofta dit och körde, men fokus la jag på promenaderna och simning. 
 
Det tog ett bra tag innan jag såg skillnad på t.ex kläderna och folk som jag inte träffat på länge påpekade att jag blivit mindre i ansiktet och överlag. Detta var något som sporrade mig att fortsätta! 
Men vad åt jag? Då åt jag faktiskt inte på något särskilt sätt... Jag åt sötsaker på helgerna och tog bara en portion med mat - mer hungrig? Sallad. Jag började även dricka mer vatten, 2 liter om dagen. Försökte att inte begränsa mig, jag ville fortsätta ha motivationen uppe och inte tröttna. Något jag tror att jag skulle ha gjort om jag "förbjöd mig själv" eller "hindrade mig" från att äta vad jag ville. Men jag tänkte alltid ett extra varv innan jag åt t.ex den kanelbullen eller åt den hamburgaren. Ville jag äta den kanelbullen en torsdag, gjorde jag det, men jag tänkte alltid ett extra varv innan. Sen kanske inte det bästa är att äta kanelbullar dag in och dag ut, eller att se sig värd en kaka efter att ha simmat 1km varje gång. Jag ville inte ha" + - 0" - jag ville ha reslutat! Så 9 av 10 gånger väntade jag med att äta kanelbullen till helgen! Och efter kände jag mig nöjd över mitt beslut! 
 
Men vad är min "hemlighet" kring viktminskningen? E G O B O O S T ! ! ! 
Jag började älska mig själv. Älska det jag såg i spegeln, och det mina kära vänner, var inte lätt... Att se sig själv som en stor flodhäst i spegeln men att säga "vad vacker jag är"- var inte lätt. Men oj vad värt det är!
Det var först då som den "verkliga förändringen" skedde. Jag slutade se ner på mig själv och började se mig själv från ett vackert-perspektiv. Ett positivt tänkade är a och o, tro det eller ej. 
 
Varje morgon när jag vaknade (och gör än idag!) tänker jag på hur tacksam jag är. Jag har en kropp som bär mig och tar mig vart jag vill. Jag kommer upp från sängen själv, kan gå i trappor, kan bära. Men framförallt bär mig själv. Och tränigen började jag se mer som olja till motorn. Eller som ett tack till att min kropp är fantastisk . Jag stärker mig själv med träning och motionen för att orka, för att kroppen ska orka och bli starkare och friskare. När jag började tänka ifrån detta perspektivet blev allt lättare och roligare! 
 
Så hur lever jag nu för tiden? Jag försöker komma ut på en timmes promenad varje dag, beror lite på hur jag jobbar eftersom jag jobbar 8-9 timmar och pendlar. Jag försöker simma 2 gånger i veckan och nu har jag varit inne i en liten svacka där jag orken eller lusten lyst med sin frånvaro... Men nu börjar jag bli mer back on track! Jag äter två ägg till frukost eller en kvarg, till mat äter jag protein (kyckling, kött, fisk) med sallad och dricker vatten. Att småäta var något jag sysslade med i många år. Småäta och tröstäta. När jag slutade med det hände det också grejer. Att bara äta när man är hungrig och inte "bara för att" gör mer än man tror!
Jag unnar mig när jag känner för det, men för det mesta blir det bara på kalas eller när det bjuds på fika. Jag har min "tur" att ha celiaki och det är inte ovanligt att det inte finns glutenfri fika bara så där utan förvarning. Sen har jag också turen att vara tillsammans med en som också brinner för hälsa och träning, vilket uppmuntrar mig med och gör det lättare. 
 
Så vad har jag gjort för att gå ner i vikt? Börjat älska mig själv och se på min situation från ett vackert perspektiv. Jag kan nu säga att jag är lycklig och mår bra. Min kropp är starkare än någonsin och kärleken till mig själv finns där. Allt handlar om att ta det i sin egen takt och inte stressa. Resultat kommer, ibland får det bara ta sin tid. Kram 
Januari 2018 - januari 2019