Vem är Lucia egentligen?

Det snabba svaret är att vi har lånat henne från det italienska skyddshelgonet Sankta Lucia. Men det är egentligen mycket mer komplicerat än så. Ungefär så här var det:
 I Italien bodde en flicka som hette Lucia. Hon skulle gifta sig, och på den tiden fick flickor något som hette "hemgift" av sina föräldrar. Det var pengar som man fick med sig in i sitt nya hem. Lucia, som var en omtänksam person, bad att få hemgiften redan innan hon gifte sig, och det fick hon. Men istället för att ge den till sin blivande man gav hon den till de fattiga! Då blev henes blivande man så arg att han såg till att hon skulle dödas. Först försökte man bränna upp henne på bål, men allting brann utom Lucia. Då stack man istället ett svärd i halsen på henne och hon dog. Eftersom hon var en sådan god person blev hon ett helgon, och berättelsen om henne spred sig över hela världen. Nu ligger kvarlevorna av Lucia iförd en ansiktsmask av silver i en glaskista i kyrkan San Geremia i Venedig.
Det konstiga är att helgonet Sankta Lucia egentligen inte har något alls att göra med vår vitklädda Sankta Lucia med ljus i håret! Den traditionen kommer någon helt annanstans ifrån,förmodligen från den tyska biskopen Sankt Nikolaus , skolbarnens skyddshelgon. I medeltidens Tyskland firade man honom på hans dag den sjätte december, och samtidigt var det skolavslutning. Då fick alla snälla barn ett paket av någon som var utklädd till biskopen. Efter honom kom en person utklädd till djävulen som slog de barn som inte hade varit så snälla med ris! På 1500-talet förändrades den traditionen - man flyttade presentutdelningen till julafton och bytte ut biskopen mot en flicka i vit klänning med ljus i håret. När traditionen nådde Sverige gjordes den om och om igen och firandet flyttades till en dag utan religiös anknytning. Det blev den 13 december och så är det än idag!
Fast en del tror att vår Lucia egentligen härstammar från djävulsgestalten Lucifer. Innan Lucia med ljus i håret uppfanns på 1700-talet var nämnligen lucianatten den 13 december årets kusligaste natt. En natt då man kunde råka ut för Lussepär (Lucifer) och hans hemska följe av smådjävlar.