Varför heter det pepparkakor- när det inte är peppar i dem?

Det är massor av kryddor i pepparkakor - Kanel, ingefära, nejlikor, kardemumma - men inte ett enda pepparkorn! Varför heter det då pepparkakor? 
För längesedan, på 1700-talet, använde man kryddor som medicin. Ingefära vad bra för tröga magar, malda nejlikor gjorde kalla fötter varma och stött kardemumma blandat med honung kunde dämpa färgen på blåmärken. Så blandade man ihop alla dessa kryddor till en medicin som man sa kunde bota det mesta. När kung Hans på 1400-talet var lite deppig ville man muntra upp honom och gav honom "medicinplättar" - en slags kaka full med nejlika, kardemumma och ingefära. Och peppar! Så sägs det att pepparkakan kom till.
En annan förklaring till namnet pepparkakor är att man förr i tiden kallade alla exotiska och starka kryddor för peppar som ett slags samlingsnamn. De kryddorna var också väldigt dyra, eftersom de kom med båt från länder långt borta. Därför var pepparkakor förr en lyxprodukt som bara de rika kunde baka. Så småningom kunde de flesta iallafall baka pepparkakor till extra festliga tillfällen, som jul, och så kommer det sig att pepparkakan har blivit en julkaka!