Lussekatter & Saffransblomman

Lussekatter:
Tror du att lussekatter är slang för luciabullar? Så kan det vara. Men förmodligen började det så här:
I 1600-talets Tyskland trodde man att Lucier (djävulen) i skepnad av en katt gav barn styk när de hade varit olydiga, medan Jesus delade ut bullar till dem som varit snälla. För att skrämma bort den ljusskygga djävulen färgade man bullarna som man bakade solgula med saffran. Så kom det sig att saffransbullarna började kallas luciferkatter - som senare blev lussekatter. Sägs det. Det var först på 1800-talet när man började fira Lucia i Sverige som lussekatterna blev "snälla" och goda bullar!
 
Saffransblomman:
Saffran är kryddan som gör lussekatterna gula. Till en hel omgång lusskatter, kanske 30 stycken, går det åt ett gram saffran. Det är inte mycket men det räcker. Och tur är väl det, för saffran är bland det dyraste som går att äta i hela världen. det beror på att saffran kommer från krokusblommor som måste plockas för hand tidigt på morgonen och det går åt 150 000 blommor för att få ihop ett gram saffran!
 
Lussekatternas former:
Egentligen kan man ju göra lussekatterna i vilken form man vill. Men det finns några som är vanligare än andra. De har sitt ursprung i de forntida mönster som var vanliga på t.ex smycken på bronsåldern. Så här kallas de:
Julgalten:
Den allra vanligaste formen. Den ser ut som ett S med ett russin i varje ihoprullning.
 
Gullvagn, julvagn eller julkors:
Får man om man lägger ihop två S, antingen bredivd varandra eller i kors.
 
Lindebarn:
Kallas en bulle som är formad genom att en utrullad sträng deg vikts och ändarna virats om varandra till en rak spiral.
 
Prästens hår:
Kallar man en ganska stor bulle som består av flera u-formade degsträngar som man lägger intill varandra och böjer upp ändarna.