Juläpplet

Tycker du att äpplen är godis? Nä, förmodligen inte. Men det gjorde man förr, och till jul var ett äpplen ett måste. Röda Skulle de vara, och man använde dem till många saker. Man dekorerade granen och julträdet, stoppade dem i den griljerade grisens gap och man lekte med dem. Och så åt man förstås äppeln på en massa olika sätt. Stekta över öppen eld, eller så lyxade man till det och kanderade dem. Kanderade äppeln såldes ofta på julmarknader också!
 
KANDERADE ÄPPLEN:
Se till att du har en vuxen med dig när du gör det här.
Karamellsmeten är het!
 

6 ST
 
6 Äpplen
 
3 Dl socker
 
1 1/4 Dl vatten
 
1/2 msk glukos
 
Några droppar röd karamellfärg
 
6 grillpinnar
 
Kokos att dekorera med
 

1. Tvätta och torks äpplena. Dra bort skaftet. Stick ner pinnarna där skaftet satt. Blanda alla ingredienser till karamellen i en kastrull, rör om och låt den stå ett par minuter.
 
2. Koka upp och låt koka till en ljusbrun karamell på medelhög värme. Passa noga - den mörknar snabbt.
 
3. Doppa äpplena i karamellen.
 
4. Ställ äpplena på en plåt med bakplåtspapper. Strö över kokos om du vill. Låt svalna.