Nötter

Förr i tiden fanns det varken tv eller datorer fick man hitta på andra saker att roa sig med. Juletid fanns det alltid nötter, och därför finns det fortfarande flera lekar med nötter som man kan leka tillsammans. Förr kallade man det att nöttra. Här är några!
 
Filipin
Bland de blandade nötterna i skålen brukar det finnas krakmandlar, och om man har tur hittar man en med två nötkänor i. Då kan man nämnligen spela Filipin! Då ger man den ena nöten till någon och äter upp den andra själv. Man bestämmer en dag och en tid, t.ex "på lördag klockan två" och vad man ska spela om. En frukost på sängen? En glass? Sista knäcken? Den som först säger "filipin" till den andra på rätt dag och rätt tid har vunnit!
 
Udda eller jämt?
Två personer tar fem nötter var i handen. Person 1 gömmer några nötter i handen och säger "udda eller jämnt?"
Om person 2 gissar rätt så får han/hon nötterna. Gissar person 2 fel måste han/hon ge en nöt till person 1. Man gissar varannan gång tills man tröttnar!
 
Plocka nötter 
Man behöver vara minst fyra personer. Lägg alla nötter på bordet. En av deltagarna är gissade och ska gå ut ur rummet medan de andra väljer ut en av nötterna. Sen ropar man in gissaren. Gissaren ska nu plocka upp och behålla en nöt i taget. När gissaren tar den utvalda nöten ropar alla STOPP och då är det dags att fylla på med fler nötter och välja en ny gissare. Det gäller att inte hitta den utvalda nöten - om man man gillar nötter, alltså!